Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 14:29 |

Borenović: Nismo znali da će se Čavić i dio SDS-a prikloniti Dodiku

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12. novembra (FENA) - U Partiji demokratskog progresa (PDP) tvrde da nisu znali da će se NDP-a Dragan Čavića i dio SDS-a prikloniti vladajućim strakturama u RS-u, predvođenih SNSD-om.

-Niko nije očekivao ovo što se dešavalo, niti nam je javljeno šta će se desiti, već smo čuli iz medija - rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović ističući da PDP neće mijenjati svoj način političkom djelovanja.

Kaže da odgovore treba da daju oni koji su se odlučili na potpunu promjenu političkog kursa nakon 7. oktobra, te da je dio tih stranaka, vjerovatno, i u predizbornoj kampanji radio za vladajuću strukturu.

-To je njihova legitimna odluka i treba da polože račune svojim biračima. Mi nismo za bilo kakvu vrstu trgovine u kojoj se obraz ili vjera prodaje za večeru i to nećemo da radimo - ustvrdio je Borenović uvjeravajući da će PDP okupljati ljudi "koji razmišljaju slobodno“.

I počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić najavljuje da će ta stranka napraviti ozbiljan iskorak sljedećih mjeseci, a otvorit će, kaže, vrata mnogim ljudima.

-Drago mi se što se PDP nije isprljao nakon izbora, kada su to mnogi uradili – rekao je Ivanić, koji zagovara izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi se izborni proces odvijao bez korupcije, a jedan od načina za to je i vedeo nadzor na glasačkim mjestima.

Na pitanje da prokomentariše stav novoizabranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Predsjedništvo treba da bude ključni politički organ u BiH, Ivanić je rekao da je to velika promjena u njegovoj politici.

– Ja sam imao drugi pristup. Dodik je dobio izbore govoreći da će biti što manje BiH, a što više RS. Moj stav je da se nadležnosti ne trebaju seliti zajedno sa ličnostima nego da treba da ostanu u institucijama – rekao je Ivanić.

Postavio je i pitanje da li će Dodik da sjedi zajedno sa Šefikom Džaferovićem koga SNSD optužuje za navodni ratni zločin tokom rata u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana