Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 12:16 |

Predstavnici EU i UNDP u posjeti porodicama pogođenim poplavama 2014.

FENA Saopćenje

BIJELJINA, 14. novembra (FENA) - Šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH Richard Máša i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov sutra će posjetit Bijeljinu da bi se upoznali s aktivnostima Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji se uz podršku EU i UNDP-a provodi u tom gradu.

U sklopu posjete u Centru za kulturu bit će upriličeno potpisivanje ugovora s 38 korisnika paketa pomoći u oblasti poljoprivredne proizvodnje, saopćeno je iz UNDP-a. 

Na području Bijeljine, nove domove dobit će 44 porodice, dok će 120 stambenih jedinica biti obnovljeno da bi se stekli odgovarajući uslovi stanovanja. U naselju Pučile u 13.15 sati bit će upriličena posjeta dvjema porodicama kojima su izgrađene nove kuće.

Program za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u saradnji s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i lokalnim vlastima.

Program implementira UNDP u BiH zajedno s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim općinama i gradovima. Program se implementira u 44 općine/grada u oba entiteta Bosne i Hercegovine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije