Kultura     | 13.11.2018. 12:28 |

'Derviš i smrt' u subotu u NP Mostar za Noć teatra

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. studenoga (FENA) - Narodno pozorište Mostar i ove godine cjelodnevnim programom uz besplatan ulaz sudjeluje na manifestaciji Europska noć teatra - Noć teatra BiH 2018., na dan kada teatri u nekoliko zemalja otvaraju svoja vrata i slave umjetnost.

Narodno pozorište Mostar tim će povodom u subotu, 17. studenoga, u jutarnjim satima organizirati edukativni program, a u 20 sati na Velikoj sceni bit će izvedena predstava ''Derviš i smrt'', predstava koja redovno izaziva veliki interes publike.

Predstavu ''Derviš i smrt'' po tekstu Meše Selimovića režirao je Erol Kadić, a dramatizaciju potpisuje Nijaz Alispahić. U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.

Prema redatelju, Meša Selimović je "gradeći glavni lik u romanu 'Derviš i smrt', čitatelju dao umjetničku viziju čovjeka, tj. pojedinca u svijetu. Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći, naša sputanost i ograničenost da ovladamo tim silama, stalno raspinjanje između onoga što činimo i što bismo željeli biti i na kraju, smrt…"

Istog dana (u subotu, 17.11.) u jutarnjim satima Narodno pozorište Mostar za učenike srednjih škola organizira "Dan otvorenih vrata": edukativno – zabavni program za mlade o teatarskoj umjetnosti, radu u pozorištu i svim elementima predstave, od ideje do realizacije, želeći im na ovaj način približiti teatarsku umjetnost i raditi na njenoj popularizaciji među mladima. U okviru ovog programa učenici će imati priliku upoznati se s nekim od najznačajnijih predstava i umjetnika koji su ostavili trag u radu Narodnog pozorišta Mostar. Također, moći će se upoznati s radom iza scene, kao i svim segmentima ovog pozorišta.

Ulaz na predstavu je slobodan, a nakon izvedbe publika se poziva na razgovor o predstavi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U petak 'Alfa Beta' u Narodnom pozorištu Mostar

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu