Bosna i Hercegovina     | 13.11.2018. 15:02 |

Zovko sudjelovala u raspravi o višegodišnjem financijskom okviru

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 13. studenoga (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu u raspravi o privremenom izvješću o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

U stajalištu parlamenta o novom višegodišnjem financijskom okviru nalaze se prijedlozi i daljnji koraci za stvaranje novog višegodišnjeg financijskog okvira, a koji će pritom uzeti u obzir izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

„Novi višegodišnji okvir za razdoblje od 2021. do 2027. godine mora oslikavati prioritete Unije, kao i predložiti mehanizme za što učinkovitiju mobilizaciju dostupnih sredstva u slučaju rastućih kriza“, naglasila je Zovko na plenarnom zasjedanju.

Govoreći o dosadašnjem višegodišnjem okviru, Zovko je istaknula kako se on pokazao nefleksibilan i neučinkovit u pružanju odgovora na krize, pritom navodeći kako se to najbolje moglo vidjeti u slučaju migrantske krize koja je zahvatila EU.

„Uzimajući u obzir prioritet Unije, a tu mislim, između ostalog i na zapadni Balkan, kao i Strategiju proširenja EU-a koja je objavljena početkom ove godine, bilo je za očekivati da Komisija u svom prijedlogu poveća sredstva za Instrument pretpristupne pomoći (IPA) kako bi pomogla državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u unapređenju vladavine prava, gospodarskog boljitka i funkcioniranja institucija, a time i pomogla u ispunjavanju prioriteta iz Strategije“, naglasila je zastupnica Zovko.

Zovko je pozdravila napore izvjestitelja Europskog parlamenta da se ta sredstva povećaju, odnosno da sredstva budu dostatna s ciljem ispunjavanja prioriteta Europske unije po tom pitanju, a glasovanje o ovom izvješću održat će se sutra, 14. studenoga, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Zovko o upisu spomenika univerzalne vrijednosti na UNESCO-ov popis svjetske baštine

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Zovko: Hrvati u zemljama bez konzularnog predstavništva imat će bržu i efikasniju konzularnu zaštitu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'