Regija     | 13.11.2018. 16:32 |

Vučić: Nastavak dijaloga kad Priština počne poštivati pravila

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD , 13. studenoga (FENA) - Dijalog s Kosovom bit će nastavljen onda kada Priština počne poštivati pravila koja je sama prihvatila, izjavio je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ocijenio da kosovski predsjednik Hashim Thaci može od Rusije dobiti potporu samo za nešto s čim se suglasi Srbija.

 Srbija želi nastaviti dijalog i nikoga ne ucjenjuje tražeći otvaranje određenog broja poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, rekao je Vučić aludirajući na poruke iz Prištine da dijalog s Beogradom treba uvjetovati viznom liberalizacijom za građane Kosova.

 Srbija ne može sudjelovati u dijalogu s onima što krše sporazum koji su potpisali prije 12 godina, rekao je Vučić, izrazivši uvjerenost da će "EU i svi kojima je stalo do dijaloga utjecati na one (Kosovo) kojima su pomagali oko stvaranja takozvane neovisnosti".

 Na konferenciji za tisak nakon razgovora s predsjednikom grčke stranke Nova demokracija Kyriakusom Mitsotakisom Vučić je rekao kako bi "volio da može postići kompromis s Prištinom", ali je naglasio da "nije optimist".

 Beograd se prošlog tjedna povukao iz dijaloga s Prištinom nakon što su kosovske vlasti jednostrano povećale pristojbe na robu uvezenu iz Srbije (i BiH), a Srpska lista istupila je iz vladajuće koalicije na Kosovu i svojih 10 mandata ponudila oporbi za rušenje vlade Ramusha Haradinaja.

 Vučić je danas pred novinarima ocijenio "teškom" i "gotovo nemogućnom misijom" nastojanje Srbije da spriječi članstvo Kosova u Interpolu "jer tu stvari stoje loše - Kosovo ima većinu".

 On tvrdi kako Kosovo u tom lobiranju "svugdje šalje svoje ljude, njih po 50-60", te da on "ne može tako troštiti novac" građana Srbije.", javila je Hina. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Vučić: Otpor rezoluciji o Srebrenici u UN-u sve veći, naša borba traje i neće biti laka

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'