Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 09:31 |

Kalesija - Novi ugovori o pomoći stradalima u poplavama i klizištima

FENA Saopćenje

KALESIJA/SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Zahvaljujući Protokolu o saradnji koji su potpisali Općina Kalesija i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP-a), jučer su u toj općini potpisani ugovori sa osobama koje će dobiti pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanja. 

Kao dio podrške područjima pogođenim poplavama 2014., završen je izbor korisnika za ekonomsko osnaživanje u okviru Programa za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje.

Ekonomsko osnaživanje podrazumijeva pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja koju će dobiti 227 domaćinstava u BiH. Ta domaćinstva učestvuju i u komponenti Programa koji se tiče stambenog zbrinjavanja, a kroz koju će im biti osiguran siguran smještaj izgradnjom novih ili sanacijom postojećih stambenih objekata. 

Od ukupno 20 korisnika Programa sa područja općine Kalesija, sedam domaćinstava će primiti dodatnu podršku u oblasti ekonomskog osnaživanja. Četiri porodice će dobiti pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje i šest za zapošljavanje. 

Koordinator programa uime Općine Kalesija Senaid Tupajić istakao je da se na taj način pomaže osobama koje su stradale u klizištima i poplavama 2014. da, osim krova nad glavom, imaju i način da zarade novac bavljenjem poljoprivredom, a šest osoba će biti zaposleno. 

Ukupna vrijednost projekta koji se provodi u BiH je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa vladama FBiH i RS, UNDP-om, te lokalnim vlastima, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Iz Ammana ispraćen konvoj humanitarne pomoći Islamske zajednice u BiH upućen u Gazu

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu