Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 10:52 |

Policijske službenice SIPA-e na radionici o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) – Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH - naziv je radionice kojoj je prisustvovalo oko 20 policijskih službenica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Fokus je bio na razumijevanju koncepta rodnih pitanja, te su posebno obrađene teme koje se odnose na diskriminaciju na radnom mjestu sa akcentom na uznemiravanje na osnovu spola i seksualno uznemiravanje.

Cilj je da se podigne svijest o diskriminaciji na radnom mjestu, pojavnim oblicima, prisutnim mehanizmima zaštite i da se potakne prijavljivanje takvih slučajeva, budući da je istraživanje koje je provedeno ove godine pokazalo da u policijskim strukturama u BiH postoji tamna brojka slučajeva diskriminacije po raznim osnovama.

Također je tema radionice bila i zastupljenost policijskih službenica u policijskim strukturama na svim nivoima u BiH i potreba provođenja posebnih programa i mjera s ciljem povećanja broja žena uopće, a posebno na višim i rukovodećim pozicijama.

U tom kontekstu SIPA je istaknuta kao pozitivan primjer, budući da se radi o policijskom organu koji u svom sastavu ima najveći broj policijskih službenica (14 posto), u odnosu na druge policijske organe u kojim ste taj broj kreće od pet do 10 posto.

Ovo je bila treća u nizu edukacija koje je na ovu temu u službenim prostorijama SIPA-e organiziralo Udruženje „Mreža policijskih službenica“, uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Kako je iz Udruženja "Mreža policijskih službenica" najavljeno, sljedeća radionica bit će organizirana za policijske službenice Federalne uprave policije 20. novembra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo