Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 11:54 |

MKCK: Porodice imaju pravo saznati sudbinu nestalih članova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Regionalna radionica o zakonskim okvirima vezanim za nestale osobe i zaštitu prava njihovih porodica počela je danas u organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa (MKCK) u Sarajevu.

Dvodnevnoj radionici prisustvuju 33 predstavnika nadležnih ministarstava i saradnika MKCK-a iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova, saopćio je MKCK.

- Postoje li u regionu zakoni koji sprečavaju nestanak osoba i omogućavaju porodicama nestalih da ostvare svoja prava bez diskriminacije? Koja rješenja su pronađena i gdje se nalaze glavni izazovi? Ovo su neka od pitanja kojim će se baviti učesnici radionice. Cilj je razmijeniti iskustva o zakonodavnim mjerama vezanih za nestale osobe i pronaći načine za njihovo unapređenje - navodi MKCK. 
 
Pitanje nestalih osoba nije ograničeno samo na pojedinca ili porodicu već ostavlja trag i na njihovu zajednicu i društvo u cjelini. Osim emocionalnih posljedica, povlači pravna i administrativna pitanja, rekao je tokom otvaranja radionice šef delegacije MKCK-a u Sarajevu Željko Filipović.

Po međunarodnom pravu, naglasio je, porodice nestalih imaju pravo saznati šta se desilo s njihovim članovima, a države imaju obavezu da ih podrže i pruže im odgovore. Domaći zakoni moraju biti usklađeni s ovim pravima i obavezama. 
 
Po evidenciji MKCK-a, u regionu se još traga za više od 10.000 osoba nestalih usljed oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Već više od 20 godina, njihove porodice žive u neizvjesnosti i čekaju na odgovore.

Suočen sa stalnim smanjenjem broja identifikacija tokom posljednjih godina, MKCK je odlučio da u sljedećih pet godina pojača napore i preduzme sve što je moguće da bi sudbina što većeg broja nestalih bila rasvijetljena.

Poboljšanje pravnog okvira je samo jedan dio petogodišnje strategije. Ona predviđa također intenzivniju pretragu domaćih i međunarodnih arhiva u potrazi za novim informacijama, nastavak pružanja psihosocijalne podrške porodicama nestalih, kao i podršku lokalnim forenzičkim kapacitetima.

U Bosni i Hercegovini, MKCK pruža i finansijsku pomoć studentima drugog i trećeg ciklusa koji se iz različitih naučnih perspektiva bave temama vezanim za nestale osobe i proces traženja.

MKCK je u svakodnevnom kontaktu s udruženjima porodica nestalih i redovno napominje vlastima i široj javnosti njihove potrebe. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavnici FAZUOI na radionici o otkrivanju i gonjenju počinilaca rodno zasnovanog nasilja

Porodice iz Ukrajine upoznate s procesom identifikacije nestalih

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu