Svijet     | 14.11.2018. 14:26 |

U borbama u Afganistanu poginulo više od 50 ljudi

FENA Internet

KABUL, 14. novembra (FENA) - U borbama između vladinih snaga i antivladinih militanata ubijeno je više od 50 ljudi u Afganistanu u proteklih 24 sata, saopćili su zvaničnici u srijedu.

U posljednjem incidentu, talibanski pobunjenici napali su kontrolne punktove snaga sigurnosti u oblasti Ashkamish sjeverne pokrajine Takhar u srijedu  ujutru, izazivajući puškaranje koje je trajalo satima i u kome su poginula sedmorica pobunjenika i trojica pripadnika snaga sigurnosti, saopćio je portparol pokrajinske vlade Mohammad Jawad Hajari. Također su petorica militanata i četvorica pripadnika snaga sigurnosti ranjeni u sukobima, dodao je.

Jedan afganistanski policajac i dvojica vojnik izgubili su živote u blizini grada Ghazni, prijestonici istoimene pokrajine, u srijedu ujutru a talibanski napadi na kontrolne punktove su odbijeni, saopćila je policija.

Potvrđena je pogibija ukupno 24 pobunjenika i ranjavanje 19 pobunjenika kada su avioni napali talibanska skrovišta u oblasti Qaisar sjeverne pokrajine Faryab u proteklih 24 sata, saopćio je vojni portparol te sjeverne regije Mohammad Hanif Rezai u srijedu.

U identičnim sukobima u južnoj pokrajini Zabul, dvojica policajaca i osam pobunjenika su poginuli, a na desetine je ranjeno na obje strane, izvijestio je u srijedu načelnik pokrajinske policije Mohammad Mustafa Mayar.

Još osam militanata bliskih talibanima ubijeno je u oblasti Mohammad Agha istočne pokrajine Logar od utorka, saopćili su sigurnosni izvori.

I talibani i vladine snage intenzivirali su svoje operacije kako bi osvojili više teritorija i konsolidovali položaje uoči snježnih padavina u afganistnskim planinama, tvrde posmatrači, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Palestinsko ministarstvo zdravstva: U izraelskim napadima u Gazi 32.333 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo