Magazin     | 15.11.2018. 08:30 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. studenoga (FENA) - 

- 1492. Španjolski moreplovac Kristofor Kolumbo napravio je bilješku o uporabi duhana među američkim Indijancima, što je prvi pisani dokument o toj biljci koja je kasnije osvojila svijet.

- 1916. Umro Henrik Sjenkjevič, poljski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905. Svjetski je slavu stekao povijesnim romanima ("Quo vadis", "Ognjem i mačem", "Kroz pustinju i prašumu").

- 1920. U Genevi održana prva skupština Lige naroda.

- 1983. Lider kiparskih Turaka Rauf Denktaš proglasio je Republiku Sjeverni Kipar. Turske regularne trupe u spnju 1974. godine izvršile su invaziju na sjeverni dio tog otoka. Samo je Ankara priznala neovisnost.

- 1994. Predsjednik Austrije Thomas Klestil priznao je, prilikom obraćanja članovima izraelskog parlamenta, da je njegova zemlja propustila da u prošlosti prizna vlastitu ulogu u nacističkom holokaustu.

- 2003. U bombaškim napadima na dvije sinagoge u centru Istanbula poginulo je 25 ljudi, a oko 300 osoba je ozlijeđeno. Turske vlasti su priopćile da su napad izvršili turski državljani.

- 2009. Umro patrijarh srpski Pavle. Sahranjen je u manastiru Rakovica u prisustvu najviših državnih dužnosnika, crkvenih velikodostojnika i više desetina tisuća građana. Za novog poglavara SPC-a izabran je 22. siječnja 2010. vladika niški Irinej.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana