Bosna i Hercegovina     | 15.11.2018. 10:58 |

IOM i Crveni križ FBiH potpisali ugovor o osiguravanju obroka za migrante u USK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert i generalni sekretar Crvenog križa/krsta Federacije BiH Namik Hodžić danas su potpisali Ugovor za podršku u obezbjeđivanju obroka za migrante - tražioce azila do kraja marta 2019. godine u Unsko-sanskom kantonu.

Ugovor je potpisan u sklopu projekta koji finansira Evropska unija, a 315.567,50 KM će biti iskorišteni za pripremu i isporuku po tri obroka dnevno za ukupno 2.520 migranata - tražioca azila koji borave u privremenim prihvatnim centrima i neformalnim kampovima u Unsko-sanskom kantonu.

Svi obroci će biti pripremljeni i isporučeni u skladu sa internacionalnim standardima koji garantuju dovoljnu hranljivu vrijednost i raznovrsnost. 

- Crveni križ je bio ključni akter u pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskom kantonu. IOM će sa zadovoljstvom nastaviti ovo partnerstvo kako bi se migrantima osigurao kontinuiran pristup hrani - izjavio je Van der Auweraert.

Projekt "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH", za koji je Evropska unija doznačila više od 7,2 miliona eura, implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om, saopćeno je iz Službe za javno informisanje IOM-a.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Vlada BPK za rekreacioni kompleks bazena u Vitkovićima izdvojila 350.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta