Bosna i Hercegovina     | 15.11.2018. 12:09 |

Vlada FBiH - Povećan iznos za stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici, održanoj u Sarajevu, izmijenila Odluku o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava Tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Izmjenama je omogućeno da za 30.000 KM, odnosno na ukupno 90.000 KM, bude povećan iznos za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalna vlada danas je odobrila privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar otvaranje računa kod UniCredit bank d.d. Mostar, namijenjenog obavljanju platnih transakcija u zemlji i inostranstvu. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.

Vlada je prihvatila inicijativu Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH - Odbora za obilježavanje 75. godišnjice ZAVNOBiH-a, za sufinansiranje manifestacija koje će biti organizirane tokom novembra 2018. godine, te odobrila izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2018. godinu, u iznosu od 40.000 KM za ove namjene.

Istovremeno, Vlada je donijela Odluku o proglašenju 26. novembra/studenog neradnim danom u Federaciji BiH. Kako je obrazloženo, 25. novembar, Dan državnosti BiH ove godine pada u nedjelju, a s obzirom na značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, tim više što je riječ o jubilarnoj, 75. godišnjici ovog historijski važnog događaja, odlučeno je da ponedjeljak, 26. novembra bude neradni dan u Federaciji BiH, navodi se u saopćenju.

Federalno ministarstvo finansija informisalo je Vladu da su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ukupno ostvareni prihodi u Federaciji BiH iznosili 6.591,7 miliona KM, što je za šest posto ili za 351,4 miliona KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prihodi od doprinosa vanbudžetskih fondova iznosili su 2.512,2 miliona KM i veći su za sedam posto, odnosno za 167,3 miliona KM. Javni prihodi ostalih korisnika u Federaciji BiH iznosili su 249,4 miliona KM i veći su za 21 posto ili za 42,7 miliona KM.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH dostavila je Vladi informaciju o broju dodijeljenih stanova, sa spiskom korisnika koji su ih dobili na korištenje iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije BiH.

Federalna vlada je prihvatila informaciju o inicijativi za zaključivanje ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o diobi imovine oduzete u krivičnim postupcima i dala saglasnost Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom da učestvuje u radu pregovaračkog tima BiH koji će formirati Ministarstvo pravde BiH, s ciljem usaglašavanja odredbi teksta Prijedloga ovog ugovora.

Članovi Vlade će se upoznati s programima javnih investicija Sarajevskog i Kantona 10 za period 2019.-2021. godina, koji će, uz Program javnih investicija FBiH, biti dostavljeni Ministarstvu finansija i trezora BiH, s ciljem pripreme Programa javnih investicija na nivou BiH, zaključeno je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana