Kultura     | 15.11.2018. 14:24 |

U Mostaru otvorena izložba 'Mato Kaić - Svjetlopisi pod bosanskim nebom'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. studenoga (FENA) - Izložba pod nazivom "Mato Kajić - Svjetlopis pod bosanskim nebom" otvorena je u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM), u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica - Livno.

 "Povezivanje ovih dviju ustanova bit će od koristi najviše društvenoj zajednici, posebno hrvatskom narodu u BiH. Velike su mogućnosti zajedničkih projekata u našoj budućoj suradnji", kazao je dekan Filozofskog fakulteta SUM-a Ivica Musić.

 Mato Kaić prvi je fotoamater iz Livna, a fotografije iskazuju njegov istančan osjećaj za izbor motiva, postojeći trenutak kao i izvrstan smisao za kompoziciju. U njegovu opusu prevladavaju povijesno-etnografski motivi s crtom domoljublja.

 "Drago mi je da je takva jedna ustanova kao Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno došla ovdje na Filozofski fakultet s dijelom blaga koji čuva, sa željom da studentima i drugima pokažemo kakvo blago imamo u svome dvorištu", rekao je pročelnik Studija povijest umjetnosti Damir Zorić.

 Ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica - Livno Dražena Džeko naglasila je kako ju veseli činjenica da se njihova institucija ima priliku predstaviti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te je dodala kako Kajićeve fotografije svjedoče o davno zaboravljenim vremenima, ljudima i običajima.

 Sveučilište u Mostaru, Filozofski fakultet SUM-a i Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno potpisali su sporazum o suradnji kojim se želi promicati znanstveno, umjetničko i kulturno stvaralaštvo kroz različite sadržaje.

 Cilj suradnje je međusobno promicanje kulturne baštine, organiziranje studentske prakse, izložbi, predavanja, objavljivanje zajedničkih publikacija te razmjena informacija na znanstvenom i kulturnom području.

 Izložba će biti otvorena do 6. prosinca 2018. godine, priopćio je Ured za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta SUM-a.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'