Bosna i Hercegovina     | 15.11.2018. 15:29 |

Uhapšen Željko Marić osumnjičen za ratne zločine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičenog Željka Marića, zvanog ”Nindža”, rođenog 1968. godine u mjestu Bjelavci, općina Kakanj.

Marić se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Vareš u oktobru 1993. godine kao pripadnik Sedme bojne Vojne policije HVO Vitez postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika za vrijeme rata. 

Marić se tereti da je namjerno nanosio snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO Vareš.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Španska policija uhapsila tri osobe zbog prisiljavanja migranata da skoče u more

Uhapšen S. A. zbog 15 teških krađa na području Tuzle i Srebrenika

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!