Bosna i Hercegovina     | 15.11.2018. 21:14 |

Obilježena stota godišnjica oslobođenja Mostara u Prvom svjetskom ratu

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 15. novembra (FENA) - Svečana akademija u povodu stogodišnjice oslobođenja Mostara u Prvom svjetskom ratu održana je u četvrtak u Vladičanskom dvoru u Mostaru, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta'' Mostar.

Uz stihove Alekse Šantića, evocirane su uspomene na taj događaj i jubilej, a tom prilikom je, po prvi put, uručena i nagrada "Stepa Stepanović".

Nagrada se dodjeljuje za humanost, toleranciju i suživot, a utemeljena je ove godine, u znak sjećanja na jednog od najvećih vojskovođa srpske, jugoslavenske, evropske i svjetske povijesti, rekli su organizatori.

Po odluci Upravnog odbora "Prosvjete", nagrada "Stepa Stepanović" dodijeljena je Anisu Kosovcu iz Konjica koji je ove godine podigao spomenik braći Petru i Pavlu Golubović, dječacima od 7 i 5 godina, koji su smrtno stradali u Konjicu 1992. godine.

Govoreći o tom plemenitom djelu, Kosovac je istakao kako je naišao na pozitivne reakcije Konjičana i mnogih ljudi u svijetu te da nije dobio ni jedan negativan komentar.

Njegova poruka građanima BiH je, kako je kazao, antiratna.

- Moja poruka je ljubav i samo ljubav, a ne mržnja - naglasio je Kosovac.

Po riječima mostarskog paroha Radivoja Krulja, akademija je posvećena stogodišnjici velike savezničke pobjede u Prvom svjetskom ratu, a njom se dodatno žele promovisati plemenitost, hrabrost i humanost.

- Upravo te karakteristike koje su najupečatljiviji i najviše vezane za Stepu Stepanovića, danas izuzetno karakterišu Anisa Kosovca, koji je pokazao i humanost i plemenitost i hrabrost podižući svojim sredstvima spomenik pobijenim konjičkim dječacima Petru i Pavlu Goluboviću. Ovom akademijom želimo da naše društvo upravo promoviše te vrijednosti, vrijednosti ljubavi, slobodarstva, međusobnog uvažavanja, poštovanja i humanosti - poručio je Krulj.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Večer sjećanja povodom 100. godišnjice smrti Alekse Šantića

U 'Prosvjeti' otvorena izložba posvećena velikom sarajevskom i bh. graditelju Milošu Miladinoviću

Izložba 'Naslovne stranice u triptihonu' otvorena u prostorijama SPKD 'Prosvjeta'

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti