Svijet     | 15.11.2018. 20:17 |

Mediji - Trump traži načine da izruči Gulena Turskoj

FENA Internet

WASHINGTON, 15. novembra (FENA) - Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zatražila je od nekoliko državnih agencija da pronađu zakonska sredstva kako bi se Fethullah Gulen izručio Turskoj, objavio je NBC News u četvrtak poslijepodne.

Zvaničnici administracije zatražili su od Federalnog istražnog biroa (FBI), Ministarstva pravde SAD-a i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a da pronađu načine izručenja Gulena koji se u ovoj državi nalazi u samonametnutom egzilu, navodi američki medij pozivajući se na dva američka zvaničnika i još dva izvora.

Navodno su iz administracije tražili da FBI i Ministarstvo pravde ponovo otvore turske zahtjeve za izručivanje Gulena, te od Ministarstva domovinske sigurnosti da osiguraju informacije o rezidentnom statusu imama koga Turska tereti da stoji iza neuspjelog pokušaja vojnog udara 2016. godine.

Izvori dodaju kako oni koji grade karijere u navedenim institucijama nisu krili nezadovoljstvo i oklijevali su pružiti tražene informacije, prenosi Al Jazeera.

- Prvo je bilo kolutanja očima, ali kada su shvatili kako je ovo ozbiljan zahtjev, karijeristi su bili bijesni - navodi visokopozicionirani američki zvaničnik za NBC.

Nijedna od navedenih agencija nije komentirala izvještaj, no jedan turski zvaničnik je za NBC kazao kako turska Vlada ne povezuje slučaj Gulena sa ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

- Mi definitivno ne vidimo povezanost ova dva slučaja. Želimo vidjeti djelovanje od strane Sjedinjenih Američkih Država u formi izručenja Gulena. I mi ćemo nastaviti našu istragu kada je riječ o slučaju Khashoggija - naveo je zvaničnik.

Gulen, koji je u SAD došao 1999. godine, trenutno živi u luksuznom skrovištu u Saylorsburgu, američka savezna država Pennsylvania.

Zvanična Ankara navodi kako je Washington pretvorio pitanje izručenja ovog imama u političko pitanje umjesto da ga vodi kao pravni slučaj. Navodi kako bi Trump mogao koristiti izručenje Gulena kao sredstvo trgovine zbog ljutnje oko saudijskog ubistva Khashoggija, ako su istiniti, mogli bi dodatno ojačati tvrdnje o vašingtonskom političkom stavu prema slučaju.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Stella Assange: Julianovo izručenje Sjedinjenim Državama 'pitanje je života i smrti'

Ollongren: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti