Najave     | 16.11.2018. 11:23 |

Stručnjaci na skupu o temi 'Tumori centralnog nervnog sistema'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Odbor za maligna oboljenja Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine organizator je skupa o temi 'Tumori centralnog nervnog sistema', koji je najavljen za subotu u Sarajevu.

Za taj skup planirana su izlaganja stručnjaka raznih profila (radiolozi, patolozi, neurolozi, neurohirurzi, radioterapeuti i drugi eksperti s višegodišnjim iskustvom) koji su, svako u svojoj specijalnosti, usmjereni na dijagnosticiranje i terapiju pacijenata oboljelih od tumora centralnog nervnog sistema.

- Skup je organiziran s ciljem da predočimo znanja i iskustva iz te oblasti i informiramo se o novitetima kako u dijagnostici tako i terapiji, te unaprijedimo znanja. Sve u cilju kontinuirane edukacije medicinskih kadrova, posebno neurologa, radiologa, patologa, neurohirurga i drugih - navode iz Odbora za maligna oboljenja OMN ANUBiH.

Tumori centralnog nervnog sistema (CNS) imaju više mogućnosti podjela, ali je najčešća klinička podjela na primarne i sekundarne tumore.

Primarni tumori nastaju iz moždanog tkiva ili moždanih ovojnica, a sekundarni tumori su metastatski tumori iz raznih dijelova tijela odnosno raznog histološkog porijekla. Primarni tumori CNS rijetko daju metastaze i rjeđe su od sekundarnih (metastatskih) tumora.

Kliničko-neurološku sliku tumora mozga karakteriziraju znaci napredujuće intrakranijalne presije (glavobolja, povraćanje, edem papile) i fokalni, neurološki znaci, tipa hemipareze, disfazije... te psihički ispadi tipa dezorjentacije, konfuzije.

Klinička sumnja na tumor mozga danas može biti potvrđena suvremenom neurodijagnostikom tipa MSCT, MRI, PET/CT, intrakranijalnim ultrazvukom, stereotaksijom, eventualno angiografijom.

Okrugli sto o temi 'Tumori centralnog nervnog sistema' bit će održan 17. novembra u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

ANUBiH - Nobelova nagrada iz fizike za 2023. i uspjesi akademika Dejana Miloševića

Promovisani novoizabrani članovi ANU BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu