Bosna i Hercegovina     | 16.11.2018. 12:46 |

Predsjednik 'Merhameta' Bektić i ambasador Koč razgovarali o pomoći izbjeglicama

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" Mensur Bektić primio je u službenu posjetu ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koča s kojim je razgovarao o budućoj saradnji i projektima pomoći izbjeglicama u Turskoj i BiH.

U tom smislu Bektić je kazao da je uspješno završena velika Merhametova kurbanska akcija u okviru koje je donirano 100 tona mesa (5.980 kurbana) za izbjeglice u izbjegličkim kampovima u sirijskom gradu Čobanej, a pomoć će dobiti 35.000 izbjegličkih porodica.

S obzirom na to da je akcija realizirana u saradnji sa partnerskim organizacijama "Crveni polumjesec" i "AFAD" iz Turske, Bektić je zahvalio ambasadoru i humanitarnim organizacijama na pomoći te izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena.

- Nadam se da smo uspjeli makar malo pomoći ljudima koji su prognani iz svojih domova. Ove vrijedne donacije "Merhamet" je osigurao zahvaljujući solidarnosti građana BiH koji su nam ukazali povjerenje i donirali kurbane za izbjeglice iz Sirije i mi im se zahvaljujemo – kazao je Bektić.

Dodao je da ga posebno raduje humanitarna akcija "Dajem slatkiš za tvoj osmijeh" koja je realizirana od 29. oktobra do 17. novembra u 150 škola na području Federacije BiH.

U toj akciji, naveo je Bektić, za djecu migrante i izbjeglice u Cazinu, Velikoj Kladuši, Salakovcu njihovi drugari su u školama prikupili oko 400 paketa pomoći u vrijednosti od 200.000 KM.

- Cilj te naše humanitarne akcije je da djecu učimo da daruju nešto od sebe drugima i akcija je naišla na veliki odziv. Konvoji pomoći će sutra krenuti iz svih Merhametovih organizacija i svakom će djetetu u izbjegličkim kampovima u Unsko-sanskom kantonu biti uručen paket sa slatkišima, keksima, higijenskim sredstvima – rekao je Bektić.

Također je i ambasador Koč izrazio zadovoljstvo uspješnim Merhametovim akcijama kojima se želi pomoći izbjeglicama te izrazio nadu da će sa tom humanitarnom organizacijom ostvariti još bolju saradnju.

- Pomoć migrantima u kurbanima je vrlo važna za izbjeglice koji su smješteni na granici Turske i Sirije – kazao je ambasador Koč i dodao da više od tri miliona izbjeglica očekuje pomoć.

Istakao je da BiH i njene institucije dobro znaju šta znači biti izbjeglica i u potpunosti razumiju položaj izbjeglica i migranata koji se nalaze na teritoriji BiH te nastoje pomoći.

Ambasador Koč je naglasio da Turska, putem svojih institucija, pomaže da BiH prevaziđe izbjegličku krizu, a sve humanitarne organizacije iz Turske u saradnji sa drugim organizacijama nastoje da za migrante i izbjeglice pripreme sve kako bi spremni dočekali predstojeću zimu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

U Turskoj uhapšeno 36 osoba zbog povezanosti sa 'Islamskom državom'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta