Bosna i Hercegovina     | 16.11.2018. 13:49 |

Berton: Negiranje genocida otežava proces pomirenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton podsjetio je da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde bili vrlo jasni nakon što su saslušali sve argumente i presudili da se u Srebrenici desio genocid.

- Svako negiranje ove činjenice je pokušaj da se promijeni historija - dodao je Berton komentirajući za N1 izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je u intervjuu za Deutsche Welle kazala da se Srebrenici u julu 1995. godine nije dogodio genocid.

- Kada takve izjave javno daju pojedinci koji imaju određeni politički ili društveni uticaj, njihov negativni odjek u društvu je čak i veći. Time se i dodatno povećava odgovornost ovih pojedinaca za izrečeno - podvukao je Berton.

Ocijenio je da negiranje genocida otežava proces pomirenja i uzrokuje nepotrebne tenzije između susjednih zemalja od čega niko nema koristi.

Brnabić je novinaru DW-a kazala da "ne misli da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid". Dodala je da je to bio gnusni zločin, ratni zločin, na šta nije ponosna, ali je navela da to nije urađeno uime srpskog naroda te da Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo desilo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ana Brnabić izabrana za predsjednicu srbijanskog parlamenta

Konstituirajuća sjednica srbijanskog parlamenta opet bez glasanja o Brnabić

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo