Bosna i Hercegovina     | 16.11.2018. 14:18 |

Edukacija tužilaca i sudija osigurava bolji položaja žrtava ratnih zločina

FENA Saopćenje

VLAŠIĆ, 16. novembra (FENA) - TRIAL International i Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH organizirali su danas radionicu na temu "Imovinskopravni zahtjevi u krivičnom postupku" koja je održana na Vlašiću.

Primarni cilj radionice, koja je okupila predstavnike pravosuđa iz Federacije BiH, kao i državnih pravosudnih tijela, jeste bilo upoznati tužioce i sudije s praktičnim aspektima postupanja u vezi sa zahtjevom za naknadu nematerijalne štetu u krivičnim postupcima pred sudovima u BiH, s naglaskom na postupke u okviru kojih su oštećene osobe žrtve ratnog seksualnog nasilja.

Nakon do sada donošenih odluka u deset predmeta, a u kojima je usvojena odluka kojom su počinitelji, osim utvrđivanja krivične odgovornosti i izricanja odgovarajuće sankcije, obavezni i na isplatu naknade štete oštećenim licima – žrtvama ratnog seksualnog nasilja, neophodno je osigurati da se sudska praksa nastavi razvijati u pozitivnom smjeru i pred drugim sudovima, u okviru entitetskih pravosudnih tijela.

Na radionici je predstavljen i najnoviji priručnik koji je pripremio TRIAL International pod nazivom « Imovinskopravni zahtjevi u krivičnom postupku - Priručnik za pravosudno osoblje », koji obrađuje i daje uvid u noviju praksu i postupke vezane za primjenu instituta imovinskopravnog zahtjeva u krivičnom postupku, s ciljem da upotreba istog u konačnici rezultira povećanjem broja iniciranih imovinskopravnih zahtjeva u okviru krivičnih postupaka u BiH, naročito u predmetima ratnog seksualnog nasilja.

Uvodničari na radionici su bili predstavnica Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, Adrea Čomić, te Adrijana Hanušić Bećirović, predstavnica TRIAL International ureda u BiH, a predavači Milanko Kajganić, tužitelj Tužilaštva BiH, i Nedžla Šehić, advokatica.

Radionica se održava u okviru projekta "Postizanje dostojanstva i unaprijeđenje prava preživjelih ratnog seksualnog nasilja u sudskim postupcima u BiH, u skladu s međunarodnim standardima", koji finansira Vlada Velike Britanije, saopćili su organizatori. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kantonalni sud u Novom Travniku obilježio 20 godina rada (VIDEO)

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'