Bosna i Hercegovina     | 16.11.2018. 14:38 |

Vlada USK: U toku priprema realnog nacrta budžeta za 2019.

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 16. novembra (FENA) - Na današnjoj redovnoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) prezentiran je izvještaj o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci ove godine, te se razgovaralo o pripremi Nacrta budžeta za 2019. godinu.

-Kada su u pitanju prihodi do 30. septembra ove godine, u potpunosti smo zadovoljni. Prihodi na osnovu poreza na dohodak i dobit su veći za milion maraka, po svakoj stavci. Također, punjenje budžeta na osnovu indirektnih poreza je zadovoljavajuće. Imamo i određenih nerealnih pokazatelja, jer u ovaj devetomjesečni izvještajni period nisu uneseni kompletni podaci o platama u obrazovanju, a znamo da je ono najveći budžetski korisnik. Kada bi sve bilo poredano, vjerovatno bismo prateći prihode i rashode imali suficit od dva miliona KM - izjavila je ministrica financija USK Zlatka Šepić.

On je napomenula i izuzetnu važnost pripreme i realizacije realnih budžeta u predstojećem periodu, s obzirom na deficit od 85 miliona maraka na osnovu starih obaveza.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić istakao je da se ovih dana intenzivno radilo i na tome da se vrati sav novac potrošen s podračuna u postojećem budžetu i da je to jučer definitivno i završeno.

-Ovaj saziv Vlade USK je naslijedio Nacrt budžeta za narednu godinu, ali je iz svih ministarstava na taj nacrt došlo još 13,5 miliona KM novih zahtjeva. Zato smo se odlučili da u što kraćem periodu svako ministarstvo ponaosob, zajedno s ministricom financija i naravno sa mnom i mojima saradnicima, sve te zahtjeve svedemo u okvire realne prihodovne strane. Najrealniji budžet za 2019. godinu je u okvirima od 200 do 205 miliona KM - dodao je kantonalni premijer.

Na sjednici se raspravljalo i o stanju u oblasti socijalne zaštite izbjeglih i raseljenih osoba, te povratnika, ali i saglasnostima za zapošljavanje u Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline i Ministarstvu pravosuđa i uprave.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana