Bosna i Hercegovina     | 16.11.2018. 16:13 |

Stranka za BiH reagirala na izjavu Ane Brnabić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) reagirala je na izjavu predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić prema kojoj u Srebrenici nije počinjen genocid. 

- Jučerašnja izjava predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić data u intervjuu Deutche Welleu: 'Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid. To je bio gnusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije učinjeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo dogodilo', izazvala je najoštrije osude domaće i međunarodne javnosti - ističu iz SBiH.

Naglašavaju da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY)  u više pravosnažnih presuda utvrdio da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici te da se ne može relativizirati planski provedeno ubojstvo više od 8.000 nedužnih civila.

Iz SBiH pozivaju Anu Brnabić da oda počast stradalima i izrazi suosjećanje s njihovim porodicama te da budući rad i djelovanje preusmjeri od poricanja ka pomirenju i povjerenju, koje će ishoditi izgradnji prosperitetne Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

                                         

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije