Bosna i Hercegovina     | 17.11.2018. 11:04 |

Studenti sa četiri univerziteta predstavili projekt 'Pragovi (ne)tolerancije'

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO,  17. novembra  (FENA) - Studenti i studentice sa četiri univerziteta u Bosni i Hercegovini učestvovali su danas na finalnoj prezentaciji projekta „Pragovi (ne)tolerancije“ .

Projekt je realiziran u parnerstvu Koalicije za borbu protiv mržnje „Zanemari razlike“, Misije OSCE-a u BiH, Super građanima/kama i Historijskim muzejom Sarajevo.  

Koordinatorica Koalicije „Zanemari razlike“ i  projekta „Pragovi (ne)tolerancije“ Naida Mehanović je izjavila da je projekt osmišljen u sklopu obilježavanja Sedmice tolerancije, te da je učestvovalo 25 studenata sa univerziteta u Zenici, Mostaru, Trebinju, te četiri fakulteta sa Univerziteta u Sarajevu.   

- Učesnici projekta su bili podijeljeni u pet grupa i istraživali su određeni spomenik koji su trebali da povežu sa tolerancijom.  Cilj je bio da se ukaže koliko je danas važna tolerancija i da pošaljemo jednu pozitivnu poruku - kazala je Mehanović dodajući da tolerancija predstavlja poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti.

Učesnici su imali zadatak da naprave naučno-istraživački rad o spomeniku i njegovoj poveznici sa tolerancijom, a svi radovi će biti objavljeni na web stranici OSCE-a.

Učesnica projekta Ana Pavić sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju je kazala da se njena grupa bavila Spomenikom palim borcima i žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata koji je djelo poznatog jugoslovenskog vajara Nandora Glida.

- Način na koji smo taj spomenik povezali sa tolerancijom bio je da su zanemarene vjerske razlike između ljudi koji su tu prikazani, a centralno mjesto zauzima narodni heroj Dragica Pravica, što također za taj period predstavlja vid tolerancije, da žena bude prikazana na takav način - dodala je Pavić.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo