Svijet     | 19.11.2018. 10:52 |

Rouhani: Iran će nastaviti s izvozom nafte

FENA Internet

TEHERAN, 19. novembra (FENA) - Iran će nastaviti s izvozom nafte uprkos američkim sankcijama, koje su dio psihološkog rata osuđenog na neuspjeh, izjavio je u ponedjeljak iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Uvođenjem sankcija trećem proizvođaču nafte u OPEC-u, Washington želi da prisili Teheran da odustane od svojih balističkih projektila, dodatno ograniči svoje nuklearne aktivnosti i limitira podršku savezničkim milicijama u Siriji, Libanu i Jemenu.

- Nećemo popustiti pred tim pritiskom, koji je dio psihološkog rata pokrenutog protiv Irana - izjavio je Rouhani u govoru u gradu Khoy, koji je uživo prenosila državna televizija.

- Oni nisu uspjeli da zaustave naš izvoz nafte. Mi je nastavimo izvoziti a vaša regionalna politika je propala, i krivite Iran za sve vaše neuspjehe od Afganistana, preko Jemena do Sirije - izjavio je on, uz povike "smrt Americi!"

Rouhani je kazao da Washingtonu nedostaje nužne međunarodne podrške za njegove sankcije, i naglašava da su SAD morale odobriti privremena izuzeća za osam velikih kupaca iranske nafte.

- Amerika je sada izolirana. Iran podržavaju brojne zemlje. Izuzev cionističkog režima (Izraela) i nekih zemalja u regiji, nijedna druga zemlja ne podržava američki pritisak na Iran - kazao je.

Evropska unija, Francuska, Njemačka, Britanija, Rusija i Kina, učesnice sa Sjedinjenim Državama sporazuma iz 2015. godine kojim su ukinute sankcije Iranu u zamjenu za ukidanje nekih aspekata nuklearnog programa Teherana, pokušavaju pronaći puteve za zaobilaženje američkih ograničenja, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Biden: Američka opredijeljenost prema odbrani saveznika na Pacifiku je 'čelična'

Biden razmatra zahtjev Australije da SAD odustanu od krivičnog progona Assangea

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!