Svijet     | 19.11.2018. 11:32 |

EU - O nacrtu sporazuma o Brexitu nema novih pregovora

FENA Internet

BRUXELES, 19. novembra (FENA) - Njemačka i ostale članice Evropske unije poručili su Britaniji u ponedjeljak da se o njihovom nacrtu sporazuma o Brexitu ne može ponovo pregovarati.

Britanska premijerka Theresa May bori se u svojoj zemlji sa učini prošlosedmični sporazum održivim i da ga usvoji briranski parlament, u jeku kritika političara koji zagovaraju Brexit, sjevernoirskih unionista i onih koji žele održati bliže veze s EU.

- Nikakav bolji sporazum od onoga koji je za stolom ne može se postići - izjavio je njemački ministar za evropska pitanja Michael Roth.

Više od dvije godine nakon što su Britanci glasali na referendumu u 2016. da napuste EU, dvije strane postigle su provizorni sporazum o razlazu i također rade na skiciranju njihovih budućih veza koje prate sporazum.

Iako je sudbina sporazuma nejasna u Britaniji, EU se priprema za samit naredne nedjelje svih svojih nacionalnih čelnika kako bi dali odobrenje za sporazum.

Oni također rade na rezervnim planovima u scenariju Brexita bez sporazuma, u kome dvije strane ne uspjevaju postići dogovor planiran za 29. mart 2019. i koji Ujedinjenom Kraljevstvu ostavlja veoma malo prostora da ublaži ekonomske i ostale posljedice.  

- Svaki sporazum je bolji od toga da nemamo sporazuma. Mislim da je u interesu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije da taj sporazum postane realnost - izjavio je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn novinarima po dolasku na sastanak šefova diplomatije članica EU u Bruxellesu.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders ponovio je takav stav, a njegov holandski kolega Stef Blok pozvao je na "ambicioznu" viziju budućih veza EU i Britanije u političkoj deklaraciji na kojoj se sada radi i koja bi pratila budući sporazum o razlazu.

- Nadamo se da nećemo ponovo pokrenuti pregovore - izjavio je češki ministar vanjskih poslova Aleš Čmelar, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'