Kultura     | 19.11.2018. 12:53 |

‘Prvi kadar’-Grand prix za ‘Nuklearne senke’, najbolja režija ‘Porodični život'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Grand prix za najbolji film 12. Međunarodnog filmskog festivala 'Prvi kadar' pripao je poljskom autoru Mareku Leščevskom za film 'Nuklearne senke'.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Rozi Hani Cigle iz Njemačke za dokumentarni film 'Porodični život'.

Za najbolji kratki igrani film u selekciji 'Kratke priče' nagrađen je 'Pravi muškarac ne plače' autora Lukasa Kastana (Španija), a za najbolji dokumentarni film u selekciji "U Fokusu" 'Anatomija čuda', autorice Alesandre Kalesie (Francuska).

Najbolji dokumentarni film u selekcii "Ex yu u fokusu" je 'Enkel' autora Aleksandra Reljića, a najbolji kratki igrani film u selekcii "Ex yu kratki" ostvarenje 'Posljednji zapis Leonida Šejke', reditelja Zlatka Stojilovića (Srbija).

'Filmska klapa' za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji "Novi pogledi" dodijeljena je za film 'Obeleženi Jovana Dopuđa' (Srbija), a za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji "Ključ za film" ostvarenje Aleksandre Odić 'Kineski zid' (Njemačka).

Specijalne nagrade po odluci žirija pripale su kratkim dokumentarnim filmovima 'Kratki obiteljski film' autora Igora Bezinovića (Hrvatska) i 'Isti' reditelja Dejana Petrovića (Srbija).

Specijalna nagrada po odluci žirija pripala je i dokumentarnom filmu Radoslava T. Stanišića 'Neprilagođeni filmski grof' (Crna Gora), te kratkom igranom filmu 'Marija' autora Juraja Primorca (Hrvatska).

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma "Prvi kadar" ove godine održan je u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, pod motom 'Prvi kadriraj!'. Moto Festivala podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe. Na taj način, Festival pokreće inspiraciju i kreativnost u stvaranju filmskih ostvarenja s upečatljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo