Ekonomija     | 19.11.2018. 19:48 |

Predstavljen Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru u Bosni i Hercegovini predstavljen je večeras u Sarajevu kao prvi dokument te vrste.

Osnovni namjena je da olakša budućim i sadašnjim investitorima snalaženje u kompleksnom upravnom sistemu izdavanja dozvola.

U ovom trenutku, za izgradnju elektroenergetskog objekta u BiH u prosjeku je potrebno 20 dozvola i 100 koraka, za čije su ishodovanje potrebne barem dvije godine, a u praksi često i više od pet godina, ističu iz USAID-ovog projekta „Investiranje u sektor energije“.

Po riječima direktora ekonomskog sektora USAID-a u BiH Andrewa Boegela, Vodič objedinjuje na jednom mjestu sve korake koje treba da poduzme investitor - procedure, rokove i potrebne akte.

- Analiziranjem elektroenergetskog sektora u BiH, shvatili smo da postoji ogroman potencijal, ali i veoma malo interesovanja investitora. Jedan od ključnih razloga je nedostatak informacija o cjelokupnom procesu pribavljanja dozvola. Vjerujemo da će objava ovog vodiča ohrabriti investitore da ulažu u projekte u Bosni i Hercegovini - naveo je Boegel.
 
I pored objave Vodiča, neophodno je posvetiti se pojednostavljivanju procesa ishodovanja dozvola, smatra on te ističe da Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal za izvoz električne energije.

USAID misija smatra da energetski sektor može biti generator ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, a objavom ovog vodiča na bosanskom i engleskom jeziku želi potaknuti tu perspektivu.

Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru u BiH izradio je USAID projekat „Investiranje u sektor energije“.

Investitorima pruža sve potrebne informacije o tome kako da izgrade elektranu u BiH. Pisan je jednostavnim jezikom i sadrži šematske prikaze postupka izdavanja različitih odobrenja i dozvola. Obrađuje više od 140 propisa na svim nivoima vlasti u BiH - državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom.

Vodič opisuje više od 50 postupaka na svim nivoima BiH kroz koje investitori mogu proći prilikom izgradnje elektroenergetskih objekata. Primjenjiv je na sve vrste postrojenja za proizvodnju električne energije - vjetroelektrane, solarne elektrane, hidroelektrane, termoelektrane i elektrane na biomasu.

U izradi Vodiča je učestvovalo više od 30 nadležnih institucija, uključujući ministarstva energetike, prostornog uređenja, zaštite okoliša, regulatorne komisije i druge institucije.

Osim Andrewa Boegela, tokom večerašnjeg predstavljanja Vodiča, obratili su se direktor USAID EIA projekta Ognjen Marković, stručni saradnik za pravne poslove u tom projektu Feđa Bajraktarević i pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Tarik Begić.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Njemačka zatvara sedam elektrana

FIPA - Dvanaest nagrađenih kompanija uložilo 595 miliona KM, te zapošljavaju 5.500 radnika u BiH

USAID okupio predstavnike 35 kompanija na radionici o tranziciji porodičnog biznisa

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana