Kultura     | 20.11.2018. 11:55 |

Odabran žiri Pravo ljudski film festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Extra muros takmičarski program 13. Pravo Ljudski Film Festivala, koji će biti održan u Sarajevu od 28. novembra do 3. decembra, fokusiran je na kreativni dokumentarni i eksperimentalni film.

Ovaj program donosi filmove reditelja i rediteljica koji istražuju nove audiovizuelne jezike i forme.

Selektorica Extra murosa je Kumjana Novakova, a o najboljem filmu odlučuje žiri u sastavu Sepideh Farsi (Iran), Christine Hürzeler (Švicarska), Christophe Postic (Francuska), Michał Mądracki (Poljska) i Ramiro Ledo (Španija).

- Biti dio žirija ovogodišnjeg izdanja Pravo Ljudski Film Festivala velika je čast, ali i veliki izazov - odabir jednog od brojnih uzbudljivih filmova nije lak zadatak, a također ni u kojem slučaju ne slijedi strogo objektivne kriterije - izjavila je Christine Hürzeler, članica žirija programa Extra muros 13. Pravo Ljudski Film Festivala.
 
Pored takmičarskog programa Extra muros, festivalski žiri Zumiraj prava film festivala za mlade ove godine po prvi put čine mladi iz regije - BiH, Srbije i Kosova.

U sklopu projekta Re:thinking Films, podržanog od Fonda za zapadni Balkan, tri filmska festivala, DokuFest, Pančevo Film Festival i Pravo Ljudski Film Festival okupili su prvi regionalni mladi žiri za izbor najboljeg filma za mlade, na sva tri festivala.

Diskutirajući o filmskim osobenostima i odlučujući o najboljem filmskom ostvarenju programa Zumiraj prava film festivala za mlade u jedinstvenom procesu interkulturne suradnje, mladi žiri unapređuje razvoj vlastite kritičke svijesti i razumijevanje filmskog jezika. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Otvaranje 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala 17. septembra u kinu Meeting Point

Žiri i selekcija Takmičarskog programa - kratki film 28. Sarajevo Film Festivala

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo