Ekonomija     | 20.11.2018. 12:35 |

Otvaranje tržišta Hrvatske mogao bi biti značajan pomak za bh. peradarstvo

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Povratak bh. peradara na tržište Hrvatske značajno bi poboljšao perspektive tog sektora, navedeno je na okruglom stolu o temi "Korak do izvoza pilećeg mesa u Evropskoj uniji" koji je održan danas u Sarajevu.

Direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović navela je da bh. peradarstvo i dalje bilježi suficit u razmjeni, što znači da bi otvaranje novih tržišta dodatno poboljšalo vanjskotrgovinsku strukturu.

Istakla je da je Hrvatska ranije bila jedno od najvažnijih izvoznih tržišta, te da su se peradari nakon gubitka tog tržišta morali okrenuti zemljama CEFTA-e koje sada čine 90 posto bh. izvoza.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba podsjetio je da su nakon preporuka Direktorata za hranu i zdravlje EU sačinili Akcioni plan za njihovo provođenje, te da je još preostalo da Evropska komisija dozvoli BiH izvoz peradi i proizvoda od mesa peradi.

Dodao je da se to najranije može desiti u decembru, ili naredne godine.

- Kada Bosna i Hercegovina dobije dozvolu za izvoz, Ured za veterinarstvo BiH će upisivati objekte koji ispunjavaju standarde EU, u početku će to najvjerovatnije biti dvije klaonice i četiri objekta za preradu mesa - rekao je Kalaba. 

Direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH Andrew Boegel precizirao je da je uvoz peradi i proizvoda od mesa peradi u Hrvatsku od 2012., otkad je to tržište zatvoreno za BiH, porastao za čak 300 posto.

Po njegovim riječima, kada to tržište bude ponovo otvoreno za bh. predare oni će imati priliku da povećaju svoj izvoz i time stvore nova radna mjesta za proizvođače u BiH.

Okrugli sto organizovala je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom i Koordinacijskim tijelom živinara/peradara BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo