Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 12:56 |

Premijer Zolj povukao Nacrt budžeta KS, Konaković prekinuo sjednicu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je sa dnevnog reda hitne sjednice Skupštine KS (SKS) danas povukao Nacrt budžeta KS za 2019. godinu, a nakon toga je zastupnik i predsjedavajući SKS Elmedin Konaković prekinuo sjednicu kantonalne skupštine.

Zastupnici iz SDA su smatrali da je bilo preuranjeno zakazivanje sjednice jer proces konstituiranja Skupštine KS nije dovršen, imajući u vidu da nije izabran kolegij Skupštine niti klubovi stranaka.

Konaković je rekao da je sjednica morala biti prekinuta, jer je potpuno legitimno od premijera da povuče tačku dnevnog reda.

- Nisam nikada vidio da opozicija udovolji Vladi i krene u donošenje budžeta, zakaže hitnu sjednicu u skladu sa Poslovnikom, ali i praksom koja se dešavala, i ta Vlada povuče Nacrt budžeta – kazao je nakon sjednice Konaković te dodao da je usvajanje Nacrta budžeta bilo neophodno i zbog Univerziteta UNSA.

Komentarišući predloženi Nacrt budžeta KS rekao je da je bio katastrofalan, te da mu je s te strane i razumljivo što su iz SDA odlučili da ga povuku s dnevnog reda.

Zastupnik Edin Forto iz Naše stranke je za današnju sjednicu rekao da je to "uvertira ili naznaka kako će izgledati kad neke druge stranke sjede u opoziciji, a to su blokade, pozivanje na vitalni nacionalni interes, što je neodgovorno i neprincipijelno".

Zastupnik Zvonko Marić iz SBB-a je današnju sjednicu okarakterizirao kao 'jeftinu kupovinu vremena' te izrazio bojazan da će posljedice biti teške, jer se pokušava skrenuti rasprava o budžetu u neke političke vode, te opstruirati rad Skupštine KS.

Također je i premijer Zolj na posebnoj konferenciji za medije koja je zakazana nakon sjednice pojasnio novinarima da je Vlada KS radila na pripremi Nacrta budžeta KS, te dostavila Skupštini, ali da je sve krenulo loše.

- Poštujući interese i građana i svih budžetskih korisnika, projekata, Vlada će odmah u četvrtak razmatrati ponovno Nacrt budžeta - kazao je Zolj i dodao da budžet KS može biti usvojen do kraja godine, te da će oni skratiti period javne rasprave.

Dodao je da će u četvrtak razmatrati Nacrt budžeta i 12 dana nakon toga se može zakazati redovna sjednica Skupštine KS i razmatrati taj nacrt.

Također su Mahir Dević i Aljoša Čampara iz SDA na konferenciji istakli da opozicija prvo što treba da uradi je da formira Skupštinu KS na kojoj će imenovati rukovodstvo Skupštine, Kolegij, naglašavajući da je bez toga sve kršenje zakona i Poslovnika o radu SKS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana