Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 13:01 |

Otvorena javna rasprava o zahtjevu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića (kraća)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine danas je počeo javnu raspravu u predmetu U-22/16 - zahtjevu potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića za utvrđivanje ustavnosti odredaba zakona čiji je pravni osnov donošenja bio član 73. Zakona o notarima i to određenih odredaba Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Zakona o stvarnim pravima, Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, Zakona o nasljeđivanju u FBiH, Porodičnog zakona FBiH i Zakona o izvršnom postupku. 

U prvom dijelu rasprave, koja je odgođena na neodređeno vrijeme, predsjednica Ustavnog suda FBiH i sutkinja izvjestiteljica u ovom predmetu Aleksandra Martinović sudionike ovog  ustavnosudskog postupka upoznala je o stavovima strana, te detaljima i dinamikom koja se odnosi na razmatrani predmet.

Potom je punomočnik podnositelja zahtjeva ukratko obrazložio zahtjev, a nakon toga su punomoćnici Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH iznijeli stanovište ovog zakonodavnog organa kao stranke čiji je akt osporen.

S obzirom na to da je obrazloženje punomoćnika oba doma Federalnog parlamenta bilo opsežno (pisani materijal od 40 stranica) punomoćnik zahtjeva zatražio vrijeme za pripremu odgovora/očitovanja, što je Sud i uvažio, pa je javna rasprava pred Ustavnim sudom FBiH odgođena na neodređeno vrijeme.

Istovremeno, Sud je utvrdio rok od trideset dana za dostavljanje odgovora u pisanoj formi, nakon čega će biti zakazana nova sjednica Ustavnog suda FBiH, odnosno nastavak javne rasprave.

Isti pisani materijal, koji su sačnili punomoćnici dvaju domova Parlamenta FBiH, bit će dostavljen Advokatkoj komori FBiH i Notarskoj komori, te punomoćniku Federalnog ministarstva pravde, kao ovlaštenom predlagaču zakona, na eventualno očitovanje.   

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

Javna rasprava o izmjeni i dopuni Regulacijskog plana 'Centralna zona rekonstrukcija' - faza III

Brčko - Javna rasprava o Centru za upravljanjem otpadom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta