Regija     | 20.11.2018. 13:22 |

Meron osporio izjave Ane Brnabić u kojima poriče genocid u Srebrenici

FENA Saopćenje

HAAG/BEOGRAD, 20. studenoga (FENA) - U razgovoru s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, sudac Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, izrazio je svoje neslaganje i razočaranje u vezi s nedavnom izjavom Ane Branabić u kojoj je ona porekla da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid.

"Vladi Srbije nije od pomoći da osporava presude jednog važnog međunarodnog suda", kazao je Meron, koji je sastankom s premijerkom Brnabić završio svoj oproštajni posjet Srbiji, priopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (Mehanizam).

Napomenuo je da je brojnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju jasno utvrđeno da zločini počinjeni u Srebrenici 1995. godine predstavljaju kazneno djelo genocida, također i žalbenim presudama u predmetima Krstić i Tolimir, u kojima je on bio predsjedavajući sudac.

Meron i Brnabić razgovarali su o brojnim temama, uključujući i važnost nastavka suradnje između Srbije i Mehanizma i kontinuitet napora da se osigura pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnoj razini.

U tom kontekstu, Meron je govorio i o pomoći koju Mehanizam pruža nacionalnim vlastima u odnosu na postupke u predmetima u vezi s ratnim zločinima, što je u sklopu mandata Mehanizma, navodi se u priopćenju.

Meron će nakon Beograda posjetiti Bosnu i Hercegovinu, gdje će nastaviti svoju oproštajnu posjetu državama na području bivše Jugoslavije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ana Brnabić izabrana za predsjednicu srbijanskog parlamenta

Konstituirajuća sjednica srbijanskog parlamenta opet bez glasanja o Brnabić

Brazilski predsjednik Lula optužio Izrael za genocid u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo