Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 14:22 |

Dodik, Komšić i Džaferović od danas i zvanično članovi Predsjedništva BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u narednom mandatnom periodu od danas su i zvanično Milorad Dodik iz srpskog, Željko Komšić iz hrvatskog i Šefik Džaferović iz bošnjačkog naroda.

Konstitutivnu sjednicu Predsjedništva BiH, koja je počela intoniranjem himne BiH, otvorio je predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Bakir Izetbegović, koji je zahvalio kolegama Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću na korektnoj saradnji koju su imali u protekle četiri godine.

Kazao je da je urađeno mnogo toga dobrog.

- Uz ostalo, zahvaljujući prije svega našem angažmanu, nakon višegodišnjeg zastoja odblokiran je euroatlanski put BiH. Danas smo pred dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU i pred aktivacijom Akcionog plana za članstvo u NATO -u - naveo je Izetbegović.

Pomenuo je i da su usvojeni bitni strateški dokumenti koji se odnose na vanjsku politiku i Oružane snage BiH.

- Zajedno smo konsenzusom usvojili više od 2.000 odluka. Istina je da neke odluke koje smo trebali donijeti nismo donijeli i da smo u nekoliko slučajeva imali različite stavove u nekim bitnim pitanjima. Na žalost, o tih nekoliko slučajeva se više govorilo nego o svemu što smo zajednički uspješno uradili za dobrobit građana ove zemlje - kazao je Izetbegović.

Zahvalio je i svojim saradnicima, ljudima iz druga dva kabineta, kao i svim uposlenicima Predsjedništva BiH, državnim službenicima koji su profesionalno i korektno radilo svoj posao i bili im servis u svakodnevnom obavljanju poslova.

Nakon Izetbegovićevog obraćanja, predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić novoizabranim članovima Predsjedništva uručio je certifikate o preuzimanju mandata, koji su potom pojedinačno pročitali i potpisali svečanu izjavu koja glasi: „Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana“.

Dosadašnji članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, i Mladen Ivanić  čestitali su novoizabranim članovima kolektivnog šefa države. Član Predsjedništva iz dosadašnjeg saziva Dragan Čović nije prisustvovao konstitutivnoj sjednici.  

U nastavku ceremonije, prisutnim predstavnicima političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života, predstavnicima diplomatskog kora, međunardone zajednice i drugim zvanicama, obratit će se Milorad Dodik, koji je prvi predsjedavajući Predsjedništva, te  Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Članovi Predsjedništva BiH se na poziciji predsjedavajućeg mijenjaju svakih osam mjeseci, po principu rotacije.

Na oktobarskim Općim izborima najviše glasova za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović - 212.581 glasova ili 36,61 posto, iz hrvatskog naroda Željko Komšić - 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za člana državnog predsjedništva iz srpskog naroda - 368.210 glasova ili 53,88 posto.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom