Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 14:26 |

Konstituirajuća sjednica Skupštine BPK-a Goražde zakazana za petak

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. novembra (FENA) - Konstituirajuća sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zakazana je za petak, 23. novembra - dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika 11 političkih partija koje su osvojile mandate u kantonalnom parlamentu.

Aktuelna predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća potvrdila je Feni da je usaglašen i dnevni red prve sjednice.

- Stekli su se svi uvjeti da i BPK Goražde dobije novi saziv Skupštine. Dnevnim redom predviđeno je upoznavanje s materijalima CIK-a, verifikacija mandata i davanje svečane izjave novoizabranih poslanika - istakla je Obuća.

Prijedlogom dnevnog reda predviđeno je i konstituisanje klubova naroda, izbor predsjednika i njihovih zamjenika te predlaganje kandidata za predsjedavajućeg Skupštine BPK i njegovih zamjenika.

Po riječima aktuelne predsjedavajuće, izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH zavisi od odluke CIK-a.

- Mi kao Skupština BPK-a ne možemo izvršiti taj posredni izbor delegata u Dom naroda federalnog parlamenta. Po našim saznanjima, CIK bi trebao imati sjednicu u četvrtak kada bi trebali znati da li će i u kojem obimu BPK Goražde biti zastupljen u Domu naroda PFBIH. Iskreno se nadam da će sjednica kantonalne skupštine koju smo imali na ovu temu dati rezultate i da će BPK imati delegate iz sva tri konstitutivna naroda, u skladu sa Ustavom FBiH - kazala je Obuća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta