Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 16:15 |

KS - U toku realizacija projekta upravljanja građevinskim otpadom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Centra za okolišno održivi razvoj (COOR) danas su na sastanku predstavili  benefite projekta "Identifikacija proizvođača i načina upravljanja građevinskim otpadom u Kantonu Sarajevo" čija je realizacija počela prije mjesec dana.

Projekt je osmišljen tako da doprinese punoj uspostavi planiranog sistema upravljanja građevinskim otpadom u Kantonu Sarajevo. 

Pomoćnica ministra za zaštitu okoliša Zijada Krvavac ukazala je da Plan upravljanja otpadom u KS za period 2015.-2020.godine ne sadrži preciznije podatke o proizvođačima i količinama građevinskog otpada, ali da postoje određene pretpostavke i procjene.

Konstatovano je da bi se planirani sistem u KS uspješno uspostavio potrebno je, pored preciznije evidencije, donijeti regulatorne mjere na višim nivoima vlasti, ekonomske okvire koji će stimulisati i podržavati uspostavljeni sistem upravljanja građevinskim otpadom u KS, te kontinuirano raditi na podizanju svijesti i edukaciji proizvođača otpada.

Projekt se finansira sredstvima iz budžeta KS kroz program za finansiranje/sufinansiranje projekata neprofitnih organizacija i udruženja iz oblasti zaštite okoliša za 2018. godinu, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta