Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 17:38 |

Brkić izvijestio o situaciji u BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO/BRUXELLES, 20. novembra (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić na poziv Delegacije za odnose s BiH i Kosovom* Evropskog parlamenta jučer je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku koji je za cilj imao razmjenu mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, nakon Općih izbora održanih 7. oktobra.

Panelisti na sastanku su bili šefica Odjela za BiH i Albaniju Evropske komisije Michela Matuelle, šef Odjela za zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove Clive Rumbold, šef Delegacije za odnose s BiH i Kosovom* Tonino Picula i šef Delegacije Evropskog parlamenta Frank Engel.

Brkić je detaljno upoznao sugovornike s rezultatima izbora i informirao o trenutnoj političkoj situaciji. Naglasio je važnost da se, na temelju presude Ustavnog suda BiH, što prije dođe do implementacije izbornih rezultata kako bi se Bosna i Hercegovina jasno fokusirala na reformske procese.

Brkić je izrazio zahvalnost institucijama EU za njihovu potporu evropskom putu BiH i za jasnu poruku o otvorenoj budućnosti članstva u EU.

U razmjeni mišljenja razgovaralo se o daljnjoj provedbi reformske agende, društvenim i gospodarskim reformama koje Bosnu i Hercegovinu očekuju na njenom evropskom putu, SEECP-u i regionalnoj suradnji u državama na zapadnom Balkanu, sastanku na vrhu koji je organizirala u prethodnom šestomjesečnom predsjedanju Bugarska, neriješenim odlukama koje je donio Evropski sud za ljudska prava, statusu Grada Mostara te Uredu Visokog predstavnika (OHR).

Predstavnici EU pozdravili su donošenje Zakona o kaznenom postupku BiH, kao i usvajanju seta Zakona o akcizama u BiH. Ustvrdili su pozitivan pomak u procesu EU integracija u smislu funkcioniranja mehanizma koordinacije.

Šefica Odjela za BiH i Albaniju Evropske komisije Michela Matuelle navela je da Evropska komisija očekuje da BiH što prije dostavi odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te da će na temelju njih odlučiti o zahtjevu BiH za stjecanje kandidatskog statusa.

Zamjenik ministra Brkić kazao je da je BiH u fazi pripreme odgovora na drugi krug pitanja koje je Evropska komisija proslijedila institucijama BiH. Izrazio je uvjerenje da će radne skupine u BiH završiti odgovore što prije kako bi se isti mogli prevesti, verificirati i poslati Evropskoj komisiji.

U raspravi su, među ostalim, sudjelovali i zastupnici Evropskog parlamenta Željana Zovko (HDZ, Hrvatska) i Jasenko Selimović (Liberali, Švedska), saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana