Bosna i Hercegovina     | 21.11.2018. 13:16 |

Zvizdić: Suočavanje s istinom, a ne redefiniranje historije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), koju je predvodio predsjednik Theodor Meron.

Zvizdić se zahvalio Meronu na profesionalnom i korektnom radu na čelu Suda, te na insistiranju na istini kao baznom osnovu svih procesa.

- Istina je gorak, ali jedini lijek da se dođe do procesa pomirenja i da pravi zločinci budu privdeni pred lice pravde. Nadam se da će  i Balkan nekada imati svoga Willija Brandta - rekao je tokom susreta Zvizdić.

Naglasio je da je BiH ostvarila visok stepen saradnje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju što je rezultiralo i privođenjem svih optuženih lica koja su se nalazila na Haškoj listi optuženih za ratne zločine.

- Istina mora ostati istina. Suočavanje sa istinom, a ne redefiniranje historije je upravo ono što nas vodi u prosperitetniju budućnost - rekao je Zvizdić.

Govoreći o prioritetima djelovanja Bosne i Hercegovine u narednom periodu, Zvizdić je rekao da će se odvijati kroz procesuiranje predmeta ratnih zločina od nadležnih sudova, te kroz praćenje Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina sa posebnim fokusom na A listu, odnosno na procesuiranje najsloženijih i najprioritetnijih predmeta ratnih zločina.

Predsjednik MRMKS Meron je obavijestio Zvizdića o svom skorom prestanku mandata i najavio da će predsjedavanje Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove preuzeti sudija Carmel Agius. On je upoznao Zvizdića s planovima Mehanizma da uspostavi grupu aktivnosti koja ima cilj povećanje mogućnosti pristupa  informacijama o Mehanizmu i naslijeđu MKSJ u regionu.

 Zvizdić i Meron su razgovarali i o pružanju pomoći Mehanizma nacionalnom pravosuđu u Bosni i Hercegovini u odnosu na predmete ratnih zločina, nastavku saradnje Bosne i Hercegovine s Mehanizmom, naporima da se obezbijedi pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnom nivou, te o osnivanju informativnog centra o MKSJ u državama  bivše Jugoslavije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Zvizdić uputio božićnu čestitku

Zvizdić: Potrebni su nam politička stabilnost i posvećenost neophodnim ekonomskim reformama

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!