Bosna i Hercegovina     | 21.11.2018. 13:49 |

Ambasada Bugarske u BiH podržala projekt u goraždanskom vrtiću 'Sunce'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. novembra (FENA) - Ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Tzvetkova-Karabasheva danas je boravila u Goraždu, a povod je okončanje projekta "Obrazovanje za najmlađe“ u JU za predškolski odgoj i obrazovanje "Sunce“ koji je sredstvima u iznosu od 20.000 KM finansirala ova ambasada.

Tokom susreta sa direktoricom vrtića "Sunce“ Elmom Bučo i gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem, ambasadorica Karabasheva kazala je da je jedan od prioriteta pružanja pomoći njene zemlje podizanje kvaliteta obrazovanja za najmlađe.

-To su projekti koji se realiziraju putem Bugarske razvojne pomoći i nama je izuzetno drago da smo uspjeli pomoći i gradu Goražde. Danas smo saznali da je sutra 43. rođendan vrtića koji će mališani dočekati sa novom opremom ovdje. Mi realizujemo puno projekata na teritoriji  BiH, a samo neki od gradova su Vitez, Foča, Kiseljak, Fojnica, Zavidovići, tako da je zaista podizanje kvaliteta obrazovanja naših najmlađih jedan od naših prioriteta, pa pokušavamo implementirati što više projekata - kazala je ambasadorica Bugarske u BiH.

Direktorica javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje "Sunce“ zahvalila je Ambasadi Bugarske na podršci u realizaciji projekta kojim su, kako je istakla, značajno poboljšani uslovi za odgojno-obrazovni rad u ovoj ustanovi.

- Kroz projekt 'Obrazovanje za najmlađe' mi smo aplicirali za zamjenu jednog dijela namještaja u vrtiću 'Sunce' i za adaptaciju krova na zgradi parka Plavi cvijet. Zahvaljujući ovoj podršci Ambasade Bugarske dobili smo jako kvalitetan namještaj i riješili naš dugogodišnji problem s prokišnjavanjem u zgradi parka Plavi cvijet - kazala je Bučo.

Zahvalnost Ambasadi Bugarske izrazio je i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović

- Bugarska je prva država koja je priznala nezavisnost BiH 1992. I to nikada ne možemo zaboraviti. Danas je ova zemlja jedna od članica EU i uvijek može dati doprinos BiH i lokalnim zajednicama. Svakako da je vrlo važno da stvaramo što bolji ambijent našim mladima, i evo učinili smo da zaista imamo jako dobre uslove za našu djecu. Ambasada je finansirala ovaj projekt sa 20.000 KM i mi smo uložili oko 30 posto da bi se radovi priveli kraju‘ - kazao je gradonačelnik Goražda.

Mališani vrtića "Sunce“ zahvalili su na svoj način, programom koji su priredili za goste iz bugarske ambasade.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Predstavljeni rezultati projekta jačanja mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'