Bosna i Hercegovina     | 22.11.2018. 11:45 |

SSSBiH podržao protest prosvjetara u USK-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uputio je podršku kantonalnim sindikalnim odborima osnovnog obazovanja i odgoja te srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja nauke i kulture Unsko-sanskog kantona u, kako navodi Sindikat u saopćenju, borbi za poboljšanje materijalnog položaja prosvjetnih radnika u djelatnosti obrazovanja u tom kantonu. 

- Iako su do sada nadležni u velikom broju slučajeva pokazali ravnodušnost i nerazumijevanje za legitimna prava radnika u raznim sektorima, pa i u sektoru obrazovanja, nadamo se da će ovaj protest radnika zaustaviti kršenje kolektivnih ugovora koji su zaključili ovi sindikati, te povlačenje Odluke Vlade USK o akontativnoj osnovici od 290 KM. Očekujem da će konačno doći do zaustavljanja mjera štednji koje se realizuju preko leđa radnika i učenika, kao i da će nadležni uvidjeti da zahtjevi sindikata nisu nerealni niti nerazumni - navodi se u pismu predsjednika SSSBiH Selvedina Šatorovića. 

U ovom sindikatu su uvjereni da će današnjom protestom veliki broj zaposlenih u ovoj djelatnosti iskazati svoj stav i jasno izraziti svoje mišljenje i time još jednom pokazati da su spremni boriti se za svoja prava.

- Posebno me raduje jedinstvo ova dva sindikata i opredjeljenost da u ovoj akciji nastupite zajednički. Ovo je školski primjer borbe sindikata za radnička prava i nadam se da će u budućnosti i drugi sindikati slijediti ovakve prakse. Kao i do sada, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine vam stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći i podrške - poručio je Šatorović, saopćeno je iz SSSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

SSSBiH: Otvoreno pismo premijeru KS povodom istupa ministrice Hota-Muminović u Skupštini KS

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta