Bosna i Hercegovina     | 22.11.2018. 12:03 |

Brkić na godišnjem sastanku ASPEN radne skupine za jugoistočnu Evropu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na godišnjem sastanku Radne skupine za jugoistočnu Evropu jučer u Berlinu, u organizaciji Aspen Instituta Njemačka.

Tom prigodom zamjenik Brkić izvijestio je o aktualnoj situaciji u BiH nakon Općih izbora održanih 7. oktobra ove godine, te prezentirao rezultate koje je BiH ostvarila na putu evropskih i evroatlantskih integracija.

- Istaknuo je evidentan napredak naše države u ispunjavanju zadanih uvjeta, te daljnjoj predanosti ostvarenju ciljeva i provedbi reformi. S tim u vezi je izrazio važnost što bržeg implementiranja izbornih rezultata, na temelju presude Ustavnog suda BiH, da bi se Bosna i Hercegovina mogla fokusirati na daljnje reformske procese - navode iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Na panelu "Smetnje na putu ka proširenju EU-a-Kako se reformski procesi na zapadnom Balkanu mogu ponovno uspostaviti?" zamjenik Brkić je istaknuo da je 'Bosna i Hercegovina snažno predana nastavku reformskih procesa i napretku u sklopu procesa integracije u EU da bi status kandidata mogla dobiti 2019. godine'.

Informirao je sugovornike da je Bosna i Hercegovina u fazi pripreme odgovora na drugi krug pitanja koje je Evropska komisija proslijedila institucijama BiH.

Izrazio je uvjerenje da će radne skupine u BiH završiti taj proces što prije da bi se dodatni odgovori mogli poslati Evropskoj komisiji.

Što se tiče Reformske agende 2015.-2018. godine, kao sveobuhvatan skup društvenih, gospodarskih, pravosudnih i administrativnih reformi, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić je naveo da prema posljednjim podacima stopa provedbe reformi na razini Vijeća ministara BiH iznosi 90 posto, a na razini entiteta oko 70 posto.

Poručio je da 'Bosna i Hercegovina ostaje posvećena daljnjem jačanju vladavine zakona na svim razinama vlasti, reformiranju procesa u oblasti  pravde i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, terorizma i rješavanja problema migranata'.

Zamjenik Brkić na panelu je pozdravio Strategiju Evropske komisije o zapadnom Balkanu objavljenu u februaru ove godine, kao i rezultate i zaključke Londonskog summita iz jula 2018. godine, koji predstavljaju snažnu političku poruku o europskoj perspektivi zapadnog Balkana, predanost postizanju stabilne, sigurne i prosperitetne regije zapadnog Balkan, usredotočene na evropske vrijednosti.

Podsjetio je da perspektiva pristupanja Europskoj uniji ostaje glavni pokretač reformskih procesa zapadnog Balkana, pojedinačno, kao i regije u cjelini. Istaknuo je i važnost jačanja regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa kroz regionalne političke inicijative.

U diskusiji na panelu sudjelovali su zamjenik Brkić i direktor za jugoistočnu Europu, Tursku i države EFTA-e Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christian Hellbach, direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera te predstavnici Vlada zemalja zapadnog Balkana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Konaković primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Sultanata Oman za BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom