Najave     | 23.11.2018. 13:48 |

Islamska zajednica otvara dva vakufska objekta u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 24.novembra otvara dva nova vakufska objekta u Sarajevu - Studentski dom IZ u BiH u ulici Logavina i Stambeno-poslovnu zgradu u ulici Odobašina.

Studentski dom izgrađen je na vakufskoj parceli Hatidža-hanume i Safija-hanume, kćerki Mehmed-efendije, uvakufljenoj 23. oktobra 1866. godine.

Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je više od osam miliona KM.

Studentski dom, namijenjen je za smještaj studenata Fakulteta islamskih nauka i studenata drugih fakulteta u Sarajevu, na pet etaža raspolaže prostorom od 4.745 kvadratnih metara sa 202 ležaja raspoređenih u 59 soba.

Stmbeno-poslovna zgrada u ulici Odobašina je namijenjena za izdavanje u zakup na osnovu čijih prihoda će se oživljavati i unapređivati imovina Gazi Isa-begovog vakufa, osnivača grada Sarajeva.

Stambeno-poslovna zgrada na pet etaža raspolaže sa 1.030 m2 korisnog prostora, i to sa 16 stanova i dva poslovna prostora te 18 pripadajućih garaža i vanjskih parking mjesta.

Izgrađena je na mukati Gazi Isa-begovog vakufa, odnosno parceli koja je 12. juna 1858. godine uknjižena kao vakuf Dajanli hadži Ibrahima.

Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom IZ u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je više od dva miliona KM.

Na svečanosti otvorenja, kako je iz MINA-e najavljeno, govorit će reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, turski ministar za kulturu i turizam Mehmet Nuri Ersoy, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnan Ertem i drugi zvaničnici.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Organiziran iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave

Islamska zajednica - Dodatni napori za pomoć narodu Gaze

Reisu-l-ulemu posjetili imami iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!