Bosna i Hercegovina     | 22.11.2018. 15:16 |

Goražde - STŠ "Hasib Hadžović" dobila vrijednu opremu kroz program Prilika Plus

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. novembra (FENA) – Srednja tehnička škola "Hasib Hadžović" Goražde od danas raspolaže savremenom opremom i programima za informatički i kabinet za konstruisanje, računarski dizajn i računarstvo. U okviru projekta unapređenja stručnog obrazovanja Prilika Plus, dopremljena je oprema vrijedna oko 120.000 KM.

Po riječima Rifeta Bečića, direktora STŠ "Hasib Hadžović", realizacijom ovog te projekta sa njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) značajno će se unaprijediti kvalitet nastave.

- Danas je praktično okončan projekat s Prilikom Plus. Radi se o isporuci savremene informatičke opreme, namještaja i druge opreme koja je potrebna za kabinet informatike. Vrijednost je negdje oko 120.000 KM, što je izuzetno značajno  za obrazovni proces. Drugi projekt s organizacijom GIZ podrazumijeva i nabavku opreme i edukaciju nastavnika. Krenuli smo s idejom za mašinsku struku, međutim mi smo odlučili da opremimo jedan kabinet mehanike i fizike, a u njemu će biti smještena mjerna oprema koju smo dobili od GIZ-a, setovi alata, informatička oprema i programi za konstruisanje, crtanje i računarski dizajn i to je oprema vrijedna oko 20.000 KM - pojasnio je Bečić.

Naglašava da su u okviru navedenih projekata obezbijeđeni i licencirani programi neophodni u obrazovnom procesu.

- Početkom decembra dobijamo pneumatičke hidraulične sisteme za simulaciju pneumatske opreme vrijedne oko 10.000 KM. Takođe do kraja godine trebamo dobiti i određene programe, čime ćemo imati sve programe koji se koriste u tehnici. Obnavljanje opreme i softvera je od velikog značaja za ovu školu jer  znači kvalitetnije obrazovanje za naše učenike - kazao je direktor STŠ "Hasib Hadžović".

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Predstavljeni rezultati projekta jačanja mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'