Bosna i Hercegovina     | 22.11.2018. 15:34 |

Zolj i Halebić tvrde da novoj vladi ostavljaju manju zaduženost i najveći budžet

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i kantonalni ministar finansija Jasmin Halebić na današnjoj pres-konferenciji poručili su da je Vlada KS jednoglasno usvojila do sada najveći iznos budžeta za narednu godinu (928.370.000 KM), koji bi u formi nacrta trebala razmatrati kantonalna skupština.

- Narednoj vladi ostavljamo manje finansijsko opterećenje nego što smo ga preuzeli 2015. godine. Dakle, deficit će se sa 2018. godinom gotovo prepoloviti, dok dug koji je 2015. godine iznosio gotovo 300 miliona KM sada ostavljamo u iznosu nešto većem od 200 miliona KM. Na taj način zaduženost Kantona je smanjena - rekao je ministar Halebić.

Zolj je potcrtao da u ovom budžetu nije samo 80 miliona namijenjeno za kapitalne projekte, kako su pojedini mediji izvještavali, već da se radi o 150 miliona KM.

- Čak smo povećali kapitalne projekte, jer je 150 miliona KM iz budžeta i domaćih zaduženja, a još toliko bit će realizirano iz inostranog zaduženja od kredita EBRD-a. Sve ono što se političari hvale da će biti realizirano kada oni dođu je u ovom Nacrtu budžeta. Mi dajemo osnovu da se to realizira onome ko dođe poslije nas – kazao je Zolj.

Pozicija plata, dodao je, povećana je zato što od naredne godine Univerzitet u Sarajevu prelazi na trezorsko poslovanje.

- U ovom budžetu imamo inovacije, što zovem patriotski projekti – poput otvaranja muzeja Sarajevska panorama. Novina je i pješačka staza na Trebeviću – istakao je Zolj.

Govoreći o strukturi budžeta ministar Halebić je rekao da su na prihodovnoj strani najznačajniji prihodi od indirektnih poreza.

- Rashodovna strana sadržana je praktično od izdataka za funkcionisanje administracije, kapitalnih izdataka i od jednog dijela koji se odnosi na finansiranje obaveza po ranije stvorenim kreditnim obavezama – kazao je Halebić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu 'Stazom sjećanja 11.451...'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo