Kultura     | 23.11.2018. 11:30 |

Festival 'Čitalačka zima 2018' u Sarajevu od 27. novembra do 4. decembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Festival "Čitalačka zima 2018" bit će održan od 27. novembra do 4. decembra na nekoliko lokacija u Sarajevu, nudeći posjetiteljima raznovrstan program - književna druženja, lutkarske predstave te mnogobrojne interaktivne i edukativne radionice. 

- Naš fokus i glavni cilj festivala je promocija kulture čitanja kao jedne od osnovnih kulturnih tehnika, a sada možemo kazati da festival postaje tradicionalan i svake godine privlači sve više ljubitelja knjige i umjetnosti. Stoga i ove godine pozivamo svu djecu da nam se pridruže i uživaju u sedmodnevnoj festivalskoj atmosferi kako bi kroz svijet književnosti, umjetnosti i historije spoznali pozitivne i univerzalne vrijednosti - kazala je koordinatorica za informacije i biblioteku Goethe-Instituta u BiH Amira Zvizdić.

Svečano otvorenje festivala bit će upriličeno u Zemaljskom muzeju BiH, kada je planirana i posjeta biblioteci muzeja, kao prvoj naučnoj biblioteci na području Bosne i Hercegovine.

Tokom ostalih sedam dana festivala, djeca će kroz različite oblike i formate upoznati svijet stripa i bajki.

Kroz interaktivne edukativne radionice djeca će ući u svijet online medija, simbola, putujućih izložbi, ginjol lutaka, ali će imati priliku i da učestvuju u izradi optičkih igračaka, spomenik od gline i sl.

Festival je namijenjen djeci od četiri do 14 godina, a pojedine radionice namijenjene su i djeci s Downovim sindromom te djeci sa invaliditetom.

Projekt se realizara pod pokroviteljstvom Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini u saradnji s mrežom za književnost TRADUKI, JU Bibliotekom Sarajeva, Zemaljskim muzejom BiH, Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Naučno arheološkim društvom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu