Svijet     | 24.11.2018. 18:00 |

Velika Britanija i Španija postigle dogovor o Gibraltaru

FENA Internet

MADRID, 24. novembra (FENA) - Madrid i London postigli su dogovor o Gibraltaru čime je otklonjena poslednja prepreka za usvajanje nacrta sporazuma o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji.

Španski premijer Pedro Sanches izjavio je danas u Madridu da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru i da će glasati za nacrt sporazuma o Bregzitu, javila je agencija AFP.

- Upravno sam kralju rekao da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru - rekao je Sanches u televizijskom obraćanju i dodao da Španija neće koristiti pravo na veto već će glasati za nacrt sporazuma o Brexitu.

Britanska vlada saopštila je sa svoje strane da će sa Španijom pregovarati o Gibraltaru čime je odgovorila na zahtev Španije koja je ranije prijetila blokadom sporazuma o Brexitu ako se ne prizna njena direktna uloga u pregovorima o Gibraltaru.

U Briselu će sutra biti održan samit lidera EU na kojem treba da bude potpisan nacrt sporazuma o Brexitu koji je uključivao i pitanje Gibraltara, prenosi Slobodna Evropa.

Gibraltar je prekomorska teritorija Velike Britanije na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je dio svoje teritorije ustupila Velikoj Britaniji 1713., javlja RSE.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta