Stranačke aktivnosti     | 26.11.2018. 12:19 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST             

Sarajevo, 26.11.2018.

SDP BiH podnosi krivičnu prijavu zbog slučaja Gorana Opsenice

U ime Socijaldemokratske partije BiH, generalni sekretar Irfan Čengić, podnijet će krivičnu prijavu službeniku Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice, u kojoj stoji da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat.

Ustav Federacije BiH propisuje obavezu da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH moraju biti zastupljena po najmanje četiri pripadnika svakog konstutivnog naroda. Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da se izjasnio da je Srbin, iako trenutno u Vladi HNK obnaša poziciju ministra kao Hrvat.

S druge strane, Goran Opsenica tvrdi da nije Srbin i da on tu kandidaturu nije ovjerio, zbog čega tražimo od Tužilaštva da izvrši istragu koji službenik Grada Mostara je obavljao nesavjesno posao, izvršio zloupotrebu položaja i izvršio izbornu prevaru.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH, čija sjednica je zakazana za utorak, neće biti konstituisan u skladu sa Ustavom FBiH, zbog čega će SDP BiH pokrenuti i apelaciju Ustavnom sudu koji treba da ocijeni ustavnost Predstavničkog doma PFBiH, u kojem nema četiri pripadnika srpskog naroda.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana