Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 11:52 |

Realizacija projekta o ekološkom faktorima zdravlja osoba s teškoćama

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Realizacija projekta Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH "Socijalna inkluzija i ekološki faktori zdravlja osoba s teškoćama" prezentirana je danas.

- Savez je pokrenuo rad ekološke sekcije u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju, a kroz taj projekt danas poklonit ćemo i četiri kante za selektivno odvajanje otpada, koje će prvi put dobiti u Centru. Ekološkoj sekciji ćemo predložiti da osnuju biološki kutak škole, eko patrole škole, izradu kalendara eko datuma, panoa o zagađenosti životne sredine - kazala je Feni predsjednica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH Emira Švraka.

Dodala je da je jedan od značajnih datuma u eko kalendaru 20. oktobar - Svjetski dan jabuke.

- Mislimo da je to značajan doprinost za tu populaciju i kvalitetan primjer inkluzivne prakse, jedan primjer u praksi kako populacija osoba s razvojnim teškoćama doprinosi drugoj populaciji s razvojnim teškoćama i samima sebi da razviju ekološku svijest - kazala je Švraka.

Dodala je da učenicima s razvojnim teškoćama treba ukazati na rastuće ekološke probleme: zagađivanje vazduha, vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata, globalno zagrijavanje, neadekvatno odlaganje otpada, izumiranje biljnih i životinskih vrsta i problem smanjenja ozonskog omotača.

- Osnovni cilj je da zavole prirodu i da se druže da ne bude samo prisutna samo jedna populacija sa jednim razvojnim teškoćama, nego populacija bez teškoća i populacija sa različitim razvojnim teškoćama, kako bi to imalo smisla kad se vrate u svoje sredine, da možda naprave inicijativu za sličan projekt - dodala je Švraka.

Projekat "Socijalna inkluzija i ekološki faktori zdravlja osoba s teškoćama" se realizira uz sufinansiranje Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Realizaciji projekta, osim članova Saveza iz Sarajeva, Goražda i Zenice, prisustovali su predstavnici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lendo: Neka vjera u Boga i radost Uskrsa budu putokaz prema jačanju zajedništva i povjerenja

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom