Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 15:47 |

Obilježavanje 40 godina od izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac-Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Prije 40 godina završena je Omladinska radna akcija Šamac – Sarajevo kao jedan nestvarno uspješan projekat u kojem je 24.000 omladinki i omladinaca, svrstanih u 250 omladinskih radnih brigada iz svih krajeva Jugoslavije, za nepunih 8 mjeseci izgradilo oko 100 km pruge. Pri tome je uz izuzetan entuzijazam probijeno 7 tunela, sagrađeno 34 mosta, izmješteno korito rijeke Bosne, istovareno i položeno oko 120.000 pragova, istovareno i rasuto oko 250.000 kubnih metara tucanika, saopćeno je iz Organizacionog odbora.

- Ovo je podvig kojim svi treba da se ponosimo. Taj projekat je ostavio trajni trag za sjećanje budućim generacijama. No, ORA kao i mnoge druge pozitivne vrijednosti, svesno se i na više načina guraju u zaborav. Namjerno se ignorišu uspjesi i podvizi naše i generacije naših roditelja. Na ovaj i na druge načine mi to pokušavamo otrgnuti iz zaborava - rekao je Nijaz Skenderagić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 40 godina od izgradnje II kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo.

Podsjećanje na ove podvige jako je potrebno upravo danas, kada mladi masovno odlaze iz Bosne i Hercegovine, kao njen najvažniji ekonomski i društveni resurs. Mnogo toga što je moglo pomoći nakon posljednjeg rata, kao što su javni radovi, nažalost, nije realizovano. Ta i takve ideje, koje su nekada bile stvarnost, kao da su sada potpuno deplasirane. To je nemjerljiva šteta za ovu zemlju u kojoj se mladima nudi i propagira kultura nerada, za razliku od velikih pregnuća kojim su se odlikovale prethodne generacije, poput one koja je prije 40 godina istovremeno gradila i prugu i sebe, saopćeno je iz Organizacionog odbora.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom