Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 13:34 |

Mektić i Wigemark - Situacija sa smještajem migranata mnogo bolja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Na sastanku koji su danas u Sarajevu održali ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark o migrantskoj situaciji i uspostavljanju operativne saradnje između BiH i EUROPOL-a konstatovano je da je situacija sa smještajem migranata mnogo bolja nakon što su stvoreni uslovi i pronađene adekvatne lokacije.

Mektić je istakao da je tome značajan doprinos dala i nova Vlada USK i Grad Bihać, ali je ponovio da i dalje postoje opstrukcije od predstavnika Općine Velika Kladuša.

Naglasio je da je potrebno poboljšati koordinaciju protoka migranata kroz BiH, kako bi se spriječilo da smještajni kapaciteti u USK budu pretrpani. Najavio je da će na sastanke Operativnog štaba za pitanje migracije biti pozivani predstavnici Kantona Sarajevo i USK, u kojima boravi najveći broj migranata.

Također, Mektić je informisao ambasadora Wigemarka da se čeka stvaranje tehničkih preduslova za otpočinjanje operativne saradnje i razmjene informacija sa EUROPOL-om. Izrazio je očekivanje da će uskoro biti donesena odluka o ustupanju prostora za smještaj kontakt tačke, te da će EU finansijski podržati nabavku tehničke opreme za ovu kontakt tačku, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.   

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu