Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 14:48 |

Borovac predstavila napredak BiH u implementaciji RSP-a

FENA Aida Kovač

PARIZ/SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je u Parizu, na sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa, prezentirala napredak koji je ostvaren u našoj zemlji u okviru ovog zajedničkog programa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Borovac je kazala da je do danas završena izgradnja 587 objekta sa ukupno 776 stambenih jedinica, a u toku je obnova i izgradnja 781 stambene jedinice.

Istaknula je da bi sve ovo bilo nezamislivo bez jake i iskrene podrške donatora i međunarodnih partnera - Razvojne banke Vijeća Evrope, UNHCR-a i OSCE-a, ali i regionalne saradnje, kao i saradnje unutar Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice s jedinicama za implementaciju u entitetima i Brčko Distriktu te 83 grada i općine u BiH u kojima se ovaj program provodi.

- Ako tome dodamo broj općina i gradova u našim partnerskim i susjednim zemljama, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, onda možemo reći da je Regionalni stambeni program veliki integrativni i vezivni faktor u kojem jednaku vrijednost ima izuzetno značajna suma novca kao i način na koji je uspostavljena saradnja u regionu, regionalna stabilnost, promoviranje mira i suživota u cijelom regionu – naglasila je Borovac.

Po njenim riječima, svjedoci stradanja kroz koja je prošao naš region itekako znaju da „ključ svjetlije budućnosti nas i naše djece nije u pukoj izgradnji kuća i stanova, nego u izgradnji pomirenja i povjerenja među narodima koji žive na ovim prostorima“.

- Način na koji realizujemo Regionalni stambeni program je garancija da ćemo i ostvariti njegov cilj, a to je zatvaranje poglavlja dugotrajnog raseljenja u regionu. To je i model rada koji može ubrzati evropske integracije Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u smislu dostizanja evropskih standarda u svim oblastima života i rada - napomenula je ministrica Borovac.

Navela je da, pored stambenog zbrinjavanja najugroženijih kategorija stanovništva, konkretan doprinos Regionalnog stambenog programa za Bosnu i Hercegovinu znači doprinos jačanju ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta, jer poslove projektovanja, izgradnje i nadzora izvode domaće firme.

Borovac je kazala da je model socijalnog stanovanja primijenjen kroz Regionalni stambeni program također konkretan doprinos smanjenju siromaštva, jer osigurava trajnu vezu između korisnika i lokalne zajednice. 

- Posebno želim istaknuti da je uvođenjem sistema kontribucije kroz ovaj projekt pojačana odgovornost institucija i lokalnih zajednica za preuzete obaveze u realizaciji projekta, što  u ukupnom sistemu upravljanja ima poseban značaj - navela je ministrica.

Izrazila je uvjerenje da će jaka saradnja i princip rada na porovedbi Regionalnog stambenog programa postati model i za druge slične projekte, ne samo u Bosni i Hercegovini i u regionu, nego i šire.

Ministrica Borovac je u izjavi za Fenu kazala da je danas u Parizu predstavila napredak Bosne i Hercegovine kada je u pitanju implementacija Regionalnog stambenog programa.

Po njenim riječima, potvrđena je opredjeljenost donatora da BiH iskoristi 146 miliona KM odobrenih za provedbu šest potprojekata, od čega donatorska sredstva iznose 124 miliona KM, a učešće BiH je 22 miliona KM.

Također je potvrđeno da će zahvaljujući osiguranim sredstvima, krov nad glavom dobiti 3.192 korisničke porodice, odnosno više od 10.000 izbjeglica i raseljenih osoba.  

Borovac je kazala da je izvjestila Upravni odbor da je u BiH završena izgradnja 776 stambenih jedinica, a da je u toku obnova i izgradnja 781 stambene jedinice.
 

- Donatori su zadovoljni dosadašnjom realizacijom projekata u BiH i usaglasili su se da Regionalni stambeni program završi u junu 2021. godine, što je za Bosnu i Hercegovinu realan rok za završetak poslova u odnosu na dosadašnju dinamiku implementacije - navela je Borovac.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Regionalni stambeni program - Oko 36.000 izbjeglih i rasljenih osoba dobilo sigurne domove

Izabran novi Upravni odbor Advokatske komore Federacije BiH (VIDEO)

Bruno Bojić podnio neopozivu ostavku na poziciju predsjednika UO Kantonalne bolnice Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'